Новини

15.11.2023

На першому поверсі обласної дитячої лікарні, що входить до структури Волинського територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства, відкрили кафе для відвідувачів і пацієнтів. Заклад під назвою «М’ята» облаштувало комунальне підприємство «Луцький комбінат шкільного і студентського харчування».

Як розповіла генеральна директорка медоб’єднання Ірина Горавська, в лікувальному закладі забезпечують маленьких пацієнтів якісним триразовим харчуванням.

«Але ми знаємо, що діти дуже примхливі й не все їдять. У кафе «М’ята» буде можливість отримати не тільки додаткове харчування, а й спеціальне лікувальне харчування. Якщо дитинка не захоче їсти те, що їй принесуть у палату, мама зможе дозамовити в кафе ту страву, яку дитина любить, ту, яку їй дозволено їсти, враховуючи особливості захворювання. Відкриття кафе у стінах нашого закладу – дуже важлива подія для нас. Упевнені, що це пришвидшить одужання наших дітей і покращить якість надання наших послуг», – сказала Ірина Горавська.

Вона додала, що медичне об’єднання захисту материнства і дитинства має позитивний досвід співпраці з Луцьким комбінатом шкільного і студентського харчування. Останній надає послуги з організації харчування у приміщенні перинатального центру.

Їжа, приготована для дітей, повинна бути смачною, адже напрочуд важливо прищепити найменшим правильні навички щодо збалансованого харчування на майбутнє, наголосила медична директорка з педіатрії медоб’єднання Ірина Грабовська-Микитюк.
«Від нашого харчування багато залежить. Головні акценти будуть саме на правильному харчуванні, на дієтичній їжі – смачній їжі», – сказала вона.

«На оренду приміщення для облаштування кафе в обласній дитячій лікарні було оголошено конкурс. Переміг Луцький комбінат шкільного і студентського харчування, який і облаштував тут затишне й сучасне кафе. Для цього використав власні кошти. Жодних грошей із міського бюджету залучено не було. Тепер діти, їхні батьки, які перебувають із малечею в стаціонарі чи супроводжують діток на процедури, зможуть тут з’їсти щось смачне. Окрім того, для дітей, які перебувають на лікуванні, тут передбачене спеціальне дієтичне меню», – прокоментував Луцький міський голова Ігор Поліщук.

Мер також наголосив, що у Луцьку немає міської дитячої лікарні, тому діти з громади також проходять лікування при медоб’єднанні захисту материнства і дитинства.

«Наш комбінат шкільного і студентського харчування має величезний досвід роботи. За весь час у величезній кількості закладів, які він обслуговує, немає жодних нарікань. Я впевнений, що і тут теж усе буде добре», – зауважив Ігор Поліщук.

Сучасне кафе Луцький комбінат шкільного і студентського харчування у стінах дитячої лікарні облаштував усього за місяць. А щоб підвищити рівень працівників, які готуватимуть для дітей їхні улюблені страви, та скласти збалансоване меню, комунальне підприємство запросило на підмогу столичних шеф-кухарів.

«Наше підприємство виграло конкурс оренди приміщення під кафе на п’ять років. Разом з Іриною Горавською ми напрацювали проєкт дитячого кафе. Було залучено кредитні кошти комбінату шкільного і студентського харчування, за які було придбано обладнання, посуд, зроблено поточний ремонт. Ми розробили якісне меню для наших діток, а також для батьків, які перебуватимуть у лікарні разом із дітками. Запросили шеф-кухарів із Києва. Вони працюватимуть із нами протягом тижня», – зауважила директорка Луцького комбінату шкільного і студентського харчування Світлана Шмід.

У новому кафе зможуть прохарчуватися і діти, зокрема ті, які перебувають на лікуванні, і їхні батьки, і працівники медичного закладу.

2.11.2023

Нині пора шкільних канікул. Аби максимально корисно провести цей час, керівництво комунального підприємства «Луцький комбінат шкільного і студентського харчування» організувало своєрідний навчальний табір для кухарів.
На три дні кухня луцького ліцею №27 стала схожою на знімальний майданчик гастрономічного шоу. Однак, на відміну від розважальних телевізійних проєктів, тут все серйозно – справа стосується харчування дітей.

«Розумію усю відповідальність, адже діти повинні їсти поживну і здорову їжу. А ще різноманітну, досить просту у приготуванні та й не за всі гроші», – каже відомий український майстер-шеф, засновник власної кулінарної школи, учасник професійних міжнародних освітніх програм, куратор столичних ресторанів, експерт і фуд-продюсер знакових передач: «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Таємний агент», «Дешево та сердито», «Життя без обману» Євген Чернуха.
Він як кухар з багатолітнім стажем добре розуміє усю складність поставленого завдання – поділитися професійними секретами зі шкільними кухарями.

Директорка комунального підприємства «Луцький комбінат шкільного і студентського харчування» Світлана Шмід розповідає: перед тим, як запросити Євгена Чернуху, провели серйозний відбір.

«Багато хто думає, що смачні сучасні страви можуть готувати лише приватні підприємства, а комунальні підприємства – це щось застаріле. Усе зовсім не так. Адже ми намагаємося динамічно розвиватися і постійно удосконалюватися. Шукаємо різні шляхи для цього, одним з яких і стала ідея провести професійне навчання, аби підвищити рівень наших кухарів. На кандидатурі Євгена Чернухи зупинилися після вивчення його репутації, детального аналізу досягнень, ознайомлення з відгуками про його кулінарну школу. Від кухарів за ці дні чую лише позитивні відгуки. Зрештою, будемо намагатися робити так, щоб такі страви, а головне – атмосфера, були у кожній їдальні, – зазначає директорка комбінату. – Перед нашим колективом – непрості завдання: щоб і страви були різноманітні, поживні та смачні, але й у наявну ціну харчування ми маємо вписатися. Тому страви готуємо з урахуванням фудкосту».

Три дні інтенсивного навчання по шість-сім годин, як розповідають учасники, вже принесли користь. Дізналися багато нового: від назв сучасних страв, соусів, деяких компонентів і аж до рецептів.

Запитуємо шефа про головне завдання майстер-класів та шляхів його досягнення.

«Я консервативно ставлюся до їжі. Не знаю, скільки ще часу потрібно, щоб діти з великим бажанням їли сирий перетертий буряк. Тому готуємо традиційне меню – поживне і здорове, з продуктів, які ми звикли їсти. Головне завдання для мене – адаптувати шкільні програми, які трохи застарілі, зокрема, і через оновлення технології виробництва. Зустрічав раніше, що багато кухарів не знають базових основ приготування. Сьогодні я пояснюю, готуємо разом за класичними рецептами, даю поради.

Вчимося на практиці. Наприклад, вчора готували салати, закуски, супи. Сьогодні працюємо з основними стравами: м’ясо, птиця, гарніри, пироги, запіканки, соуси. Завтра – снеки, перекуси, сендвічі, десерти», – пояснює Євген Чернуха.

Професійний досвід кухаря луцького навчально-реабілітаційного центру Наталії Мельник – більше 30 років. За цей час здобула чималий досвід, однак каже, що заняття від шефа приносять велику користь:

«Такі навчання потрібні. Ми бачили все це в передачах, однак, коли це готують перед тобою вживу – зовсім інші враження і досвід. Прекрасний майстер. Головне, що дуже доступно розказує і показує, у нього гарні презентації. Звичайно, не все можна приготувати на шкільній кухні, але дізнаємося про нові технології, які можна застосовувати для звичних страв. От сьогодні – сирники і запіканки з соусами. Дещо інакша рецептура, змінюєш соус – і страва стає інакшою на смак».

Наостанок говоримо про враження шефа від майстер-класів. Євген Чернуха підсумовує: «Найцінніше, що люди вмотивовані до нових знань. Запитують, занотовують, цікавляться, чим можна замінити страву чи складник. Скільки разів спостерігав, як у ресторани до мене приходили кухарі і їм складно було адаптуватися. А тут зібралися люди різного віку, з різним досвідом роботи, але в усіх бачу готовність вчитися, змінюватися, розвиватися».

28.04.2023

Працівники Луцького комбінату шкільного та студентського харчування придбали для бійців 100-ї окремої бригади ТрО автомобіль. Автомобіль KIA Sorento 28 квітня, вирушив на передову для потреб військовослужбовців 100-ї окремої бригади територіальної оборони. До ініціативи долучилось 130 людей. Цим військовослужбовцям ми допомагаємо з перших днів війни. Спочатку активно долучались до харчування бійців, а коли дізнались, що хлопців відправили на передову, то вирішили придбати їм авто. Фінансове питання закрили за один день — 130 працівників зібрали понад 200 тисяч гривень. За ці кошти придбали машину та додатковий комплект шин до неї, а також пофарбували її та забезпечили технічне обслуговування.